Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Καλιτσούνια Βαλιανά ανεβατά


Υλικά
ksp_130
2 κιλά αλεύρι
5οο γραμ φρέσκο βούτυρο γαλακτος
6 αυγά
3 ποτήρια ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας μαγιά (120 γρ) μπύρας (ή προζύμι)
1 ½ ποτήρι νερό (μαχλέπι)


Για τη γέμιση:

2 κιλά μυζήθρα (Στειακάκη)
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κουταλια σούπας κανέλα


Εκτέλεση:
Διαλύομε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτομε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνομε το προζύμι να ανέβει. Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει. Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνομε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.
Για την γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου। Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση। Διπλώνουμε για να τα κάνουμε μισοφέγγαρα।Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές। Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα ψήνουμε σε φουρνο 180 β. για 20 περίπου λεπτά.

2 σχόλια:

  1. την εχω δοκιμάσει αυτή την συνταγή
    Καταπληκτικά Καλιτσούνια
    Μπορει να γινουν και με δυοσμο αντιγια κανέλα στη γέμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου έστειλαν τόσες πολλές συνταγές όμως αυτή εδώ δεν γίνεται να μη την τονίσω.... Καλή Ανάσταση 🐣 στο Βαλή και στους απανταχού Βαλιανούς🍀🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή